Autobandenmarkt

Winterbanden Zomerbanden All season banden allemaal

zondag 24 juli 2011

Politiebericht over banden en veiligheid

Zorg voor een goede conditie van uw autobanden!!

De politie constateert de laatste tijd steeds vaker dat de conditie van de banden van auto’s en aanhangers slecht is. Het gaat dan om gladde banden of banden met droogtescheuren. De banden vormen het contact van een auto met het wegdek. Dit onderdeel van de auto heeft dan ook een directe relatie met veiligheid. Zorg daarom voor banden met voldoende profiel en de juiste bandenspanning.

Bandenprofiel
Nieuwe banden hebben, afhankelijk van type, tussen 7 en 9.5 mm profiel. Dit profiel zorgt bij verschillende omstandigheden voor de juiste grip. Gladde banden zorgen voor minder grip bij natte of besneeuwde wegen. De wettelijke minimale profieldiepte is in Europa 1.6 mm. Vaak ontstaan bij die mate van slijtage ook scheurtjes in het rubber. Het is verstandiger zomerbanden te vervangen bij een profieldiepte van 2 mm in de hoofdgroef (voor brede banden 3 mm) en winterbanden bij een restprofiel van 4 mm.

Overige tips
Controleer ook regelmatig de bandenspanning. Aan de binnenkant van het brandstofklepje en in het instructieboekje van de auto staat vermeld, welke bandenspanning de juiste is. Als er te weinig lucht in de banden zit, is het contact met de weg minder goed. Ook slijt de band sneller.


Gevaren
De remweg op een nat wegdek is aanzienlijk langer met versleten banden. Ook neemt de kans op aquaplaning toe. Bovendien is de kans op een klapband groter. Dat geldt zeker als het voertuig beladen is en de temperatuur stijgt.

Vakantie
Met de vakantie in zicht is het extra belangrijk om de conditie van uw banden te controleren. Door vakantiebepakking en mogelijk hogere temperaturen, nemen de gevaren van slechte banden toe. Bovendien worden aanhangers, zoals vouwwagens en caravans, vaak maar een paar keer per jaar gebruikt. De kans op droogtescheuren is dan groot. Droogtescheuren vergroten de kans op een klapband. Door het lange stilstaan van een band kan bij het gaan gebruiken van de aanhanger, vouwwagen of caravan karkasbreuk in de band ontstaan. Dat betekent dat verschillende lagen van de band loslaten. Ook al heeft een band 6 mm profiel dan kan de band door de karkasbreuk zeer gevaarlijk zijn. Een band van een aanhanger, vouwwagen of caravan heeft hierdoor een reële levensduur van ongeveer 5 jaar ongeacht de profieldikte.

Controle
Bij verkeerscontroles let de politie ook op de profieldiepte van de banden. Juist omdat gladde banden direct een negatieve invloed hebben op de veiligheid. Afgelopen tijd zijn opvallend veel (vracht)auto’s en aanhangers bekeurd voor gladde banden. De gladde banden worden geconstateerd bij zowel privéauto’s als bedrijfsauto’s, bij beginnende en ervaren bestuurders, bij personenauto’s en aanhangers. De bekeuring voor 1 gladde band is €100,-.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten