Autobandenmarkt

Winterbanden Zomerbanden All season banden allemaal

zaterdag 1 december 2012

Nederlanders rijden massaal op slechte autobanden!

De staat van de Nederlandse autobanden is bedroevend!

Uit onderzoek van de VACO is gebleken dat de huidige staat van de Nederlandse personenwagenbanden bedroevend is. Ruim 41% van de personenwagens blijkt tenminste rond te rijden met 1 slechte band of een band met schade. 
Het onderzoek van de VACO werd gedaan in de maand oktober en noemt de resultaten zeer verontrustend.

Bij 10% van de voertuigen zijn één of meer banden zelfs zo slecht, dat ze de veiligheid van de bestuurder en de andere weggebruikers in gevaar brengen. Volgens branchermanager Edwin Brinksma geven zulke resultaten aan dat er iets moet gebeuren om de verkeersveiligheid zeker te stellen: “10% is beslist te veel. In absolute zin gaat het om ruim 800.000 voertuigen.”

25% van de onderzochte personenauto’s rijdt met minimaal één band met een bepaalde schade. Het gaat dan om een geschuurde zijwand of andere beschadigingen in de zijwand. Ook zijn vervormingen geconstateerd als gevolg van rijden op een lege band, slechte montage en perforaties en sneeën in het loopvlak. Verder vertoont ruim 8% van de personenauto’s minimaal één band een onregelmatig slijtagepatroon, vooral om slijtage in het midden van het loopvlak of aan een of beide schouders.
Bijna een op de drie automobilisten rijdt met banden die verouderingsbarstjes en -scheurtjes vertonen. 4% van de personenauto’s in de steekproef staat op banden met minder dan de wettelijke minimum profieldiepte van 1,6 mm. In totaal zijn dat iets meer dan 325.000 voertuigen in Nederland.

Oorzaken voor de zorgwekkende staat zijn volgens Brinksma uitstel van onderhoud door het economische klimaat, de grotere onderhoudsintervallen van auto’s en de lagere keuringsfrequentie van de APK.

donderdag 1 november 2012

Bandenlabel officieel van start.


Vanaf vandaag 1 november bandenlabel verplicht.



Vanaf vandaag zijn alle banden op de Nederlandse markt voorzien van het nieuwe EU-label. Dit energielabel geeft informatie over drie kernmerken van een band: grip op nat wegdek, rolweerstand en rolgeluid. Inzake winterbanden, bevat het label slechts beperkte informatie gezien er geen specifieke wintereigenschappen in beschouwing genomen worden.
"Het Europees bandenlabel is voor de consument een belangrijke eerste oriëntatiehulp bij de aankoop van banden omdat het begrijpelijke en objectieve informatie over de band verschaft: zuinig, veilig en stil", aldus Rainer Landwehr, algemeen directeur Goodyear Dunlop DACH (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland). "De betrouwbaarheid van het label speelt hierbij een belangrijke rol, en daar dient op toegezien te worden vanuit de overheid die doeltreffende maatregelen dient te treffen om het label in te voeren en te handhaven."

De bandenfabrikanten dienen het principe van zelfcertificiëring toe te passen conform een geijkte testopzet 1222/2009, opgelegd door de Europese Commissie. De nationale autoriteiten hebben de plicht om toe te zien op de correcte implementatie en uitvoering van het bandenlabel. In Nederland ziet het ILT hierop toe. In Duitsland zal dit gebeuren door de Bundesländer.
"In Duitsland zijn er geen plannen vanuit de overheid om zelf controletesten op te zetten, er zal eerder gewerkt worden met steekproeven", aldus Helmut Kraft van het Bundesministerie Economie en Technologie. Ook zal men relevante testresultaten, zoals van het ADAC naast de labelwaarden plaatsen in geval van onregelmatigheden. "Indien er onjuiste labelwaarden worden aangetroffen, zal dit in uitzonderlijke gevallen leiden tot het uit de handel nemen van het product, verder zullen er ook boetes opgelegd kunnen worden tot vijftig mille."

De scores voor rolweerstand en grip op nat wegdek worden uitgedrukt per klasse, klasse A voor de beste score tot G voor de slechtste score. Het verschil in rolweerstand tussen klasse A en G kan tot 7,5 procent brandstofbesparing opleveren. Het verschil tussen klasse A en G op het criterium 'grip op nat', kan een verschil in remweg opleveren tot 18 meter. De testmethoden worden door de Europese Unie opgelegd. Hierbij geldt een breed temperatuurbereik voor zowel standaard als winterbanden voor het criterium 'remmen op nat wegdek'.
"Door de testmethodologie, is het niet mogelijk om de labelscores voor standaard en winterbanden een op een met elkaar te vergelijken", zegt Klaus Baltruschat van TÜV Süd. "Daar waar de standaard band optimaal tot zijn recht komt binnen de testopzet, zal de winterband iets minder scoren, doordat winterprestaties niet tot uiting komen in de labelwaarden."

De drie criteria van het Europees bandenlabel maken eveneens deel uit van de vijftig prestatieparameters die Goodyear Dunlop hanteert tijdens het uitgebreide testprogramma voor elke nieuwe band. "Het label zegt niets over het prestatiepotentieel van een winterband, gezien de labelcriteria niet representatief zijn voor de winterse prestaties van een band", zegt Bernd Lowenhaupt, directeur Development bij Goodyear Dunlop.
Meer dan de helft van de rolweerstand van een winterband wordt veroorzaakt door het loopvlak en de zijkanten van de winterband. Het specifieke profiel en rubbersamenstelling zorgen voor een goede stuurrespons, tractie, handling en bochtenstabiliteit in winterse omstandigheden.
"Ons ontwikkelingsdoel is steeds een goed uitgebalanceerde band met goede prestaties op alle belangrijke gebieden", aldus Lowenhaupt. "De prestaties in winterse omstandigheden van de Dunlop Winter Sport 4D zijn ongeveer 23 procentbeter dan zijn voorganger twintig jaar geleden, tegelijkertijd werden ook de rolweerstand met 23 procent en het rolgeluid met 79 procent verminderd."

zondag 21 oktober 2012

Winterbanden stijgen in populariteit.



Steeds meer Nederlanders overtuigd van nut winterbanden!

Uit onderzoek van MotivAction is gebleken dat steeds meer Nederlanders warmlopen voor winterbanden. In de komende maanden wordt er weer massaal gewisseld van het zomer schoeisel naar de winterbanden. Verwacht wordt dat er dit jaar ongeveer 39% van de automobilisten hun winterbanden weer laten plaatsen onder hun auto. Dat is een recordaantal. in vergelijking met vorig jaar is dat een ruime stijging van 8%. Het afgelopen winterseizoen 2011 werd geschat dat ongeveer 31% van de automobilisten winterbanden onder hun auto's hadden gelegd. De verwachtingen voor de komende jaren is dat over 2 jaar bijna 50% van de automobilisten in de wintermaanden rijd op winterbanden.
Steeds meer automobilisten zien het nut in van winterbanden. In de zakelijke markt zijn ze al bijna volledig om maar particulieren komen daar hard achteraan.
Door de verplichtstelling van winterbanden in de omringende en wintersport landen van Nederland groeit het aantal op de particuliere markt sterk. In duitsland wisselt bijna 90% van de automobilisten hun banden met de winter in de aantocht.

donderdag 4 oktober 2012

ANWB winterbanden test 2012 overzicht.

Overzicht van de testresultaten ANWB winterbanden test 2012.


De "R" zit weer in de maand dus het wordt weer tijd voor de winterbanden. In oktober wordt het weer guur en koud, de wegen zijn weer nat en glibberig door afvallende bladeren. Het wordt echt weer tijd om te denken aan de winterbanden. Voor dit jaar voorspellen ze dat er een groot deel van de winterbanden-rijders hun winterbanden zullen moeten gaan vervangen. Na afgelopen jaar en het jaar ervoor zijn mensen massaal warm gelopen voor winterbanden. Nu het in veel Europese landen ook verplicht is om uw auto met winterbanden te voorzien ontkomen we er niet meer aan. Gaat men met de auto op wintersport dan zul je winterbanden onder je wagen moeten hebben. Veel van deze winterbanden hebben nu dus enkelen jaren meegedraaid en zijn versleten. De profieldiepte van de winterband zit dan onder de 4mm. 
Voor de oriëntatie van winterbanden kijkt men veelal naar de winterbanden testen. Veel grote vakbladen brengen zo'n winterbanden test uit voor het winterseizoen. Zo ook de ANWB. Voor veel Nederlanders is de ANWB winterbanden test 2012 de test waar ze echt waarde aan hechten. De ANWB voert deze winterbandentest uit is samenwerking met oa. de Duitse ADAC en het oostenrijkse OAMTC.

Wij hebben voor u de testresultaten in een handig overzicht geplaatst. Dit overzicht van de geteste winterbanden uit de ANWB winterbanden test 2012 2013 vind u hier:


dinsdag 25 september 2012

Het wordt weer winterbanden weer!



Het wordt weer tijd voor de winterbanden!



Wanneer men naar buiten kijkt ziet men het al aankomen. Die vieze natte periode ligt weer op de loer.
Het wordt weer tijd voor de winterbanden! Moeten we dit jaar ook weer nieuwe aanschaffen, welke moeten we aanschaffen, wat zijn de beste winterbanden? Dit zijn allemaal vragen die er weer aankomen voor de slechte winterperiode.
Voor de bandenhandelaren weer een gouden tijd zou je zeggen. Mits er maar weer een winter komt. Dit neemt niet weg dat veel winterbanden al via de weg van internet aangeschaft worden. We oriënteren ons zelf en kijken naar de winterbanden testen die gedaan zijn door gerenommeerde bedrijven of vakbladen. 
Voor een overzicht van de testen kun je ook kijken op de speciale winterbanden blog. Hier vind met alles terug over winterbanden weetjes testen en overzichten.
Voor de meeste recente winterbanden test 2012 is de maat 205/55/16 getest. Deze maat is goed voor ongeveer 80% van het wagenpark.