Autobandenmarkt

Winterbanden Zomerbanden All season banden allemaal

dinsdag 27 september 2011

Winterbanden straks overbodig??

Zijn winterbanden straks overbodig??

Volgens een artikel in het AD wel. Er wordt door bandenfabrikant Goodyear/Dunlop hard gewerkt aan een band die zowel goed in de zomer als in de winter presteert. Het klinkt onrealistisch maar het is wel degelijk de waarheid. Het duurt echter nog wel even voordat de band daadwerkelijk op de markt komt. Zeker nog 5 jaar voordat het product goed door ontwikkeld en uitvoerig getest is.

Winterbanden

Tegenwoordig rijdt ongeveer één op de drie/vier Nederlandse automobilisten in de koude maanden van het jaar op winterbanden. Het is bewezen dat ze bij temperaturen onder de 7 graden Celsius beter presteren dan zomerbanden. Maar het wisselen van de banden brengt ongemak met zich mee. Bovendien is het klimaat tegenwoordig zo grillig, dat 's winters regelmatig de temperatuur toch weer boven de 7 graden stijgt. En dan heb je met zo'n winterband een langere remweg dan met een zomerband.

Voor de ANWB/ADAC winterbandentest 2011/2012 klik je hier.

Overbodig
Bandenfabrikant Goodyear/Dunlop ontwikkelt daarom aan een revolutionaire band die winterbanden overbodig maakt. Dat onthult ontwikkelingschef Jean-Pierre Jeusette tegenover het AD. 'We werken aan de perfecte vierseizoenenband',' zegt Jeusette. 'Daarmee is het niet meer nodig om andere banden te monteren, bij wisseling van de seizoenen.'

Er zijn al vierseizoenenbanden op de markt, maar die vormen een compromis. Ze presteren nooit zo goed als specifieke winter- of zomerbanden. Goodyear/Dunlop meent echter dat het technisch mogelijk moet zijn om straks een band te maken die wél alle seizoenen goed aankan.

vrijdag 23 september 2011

Test resultaten winterbanden test 2011/2012

De winterbandentest 2011/2012 resultaten zijn binnen.


Voor alles over winterbanden en winterbanden testen kijk je verder op deze pagina. Dus klik hier voor alles over de winterbanden tests van 2011


Voor de winter een WINTERBAND!! 
Dat is de conclusie van de ANWB winterbandentest van dit jaar 2011. Dit jaar heeft de ANWB voor het eerst een bandentest gedaan met 4-seizoenen banden (of ook wel all-season banden genoemd) gedaan. Deze test hebben ze gedaan naast de normale winterbanden test van 2011. Uit de winterbandentest van 2011 is gebleken dat 4 van de 5 geteste all-season banden tekort komen ten opzichte van de normale winterband. Deze 4-seizoenen banden worden daarom ook niet geadviseerd om mee op wintersport te gaan. Het advies uit deze winterbanden test is dan ook: Mensen die dagelijks gebruik maken van de auto en op wintersport gaan naar de wintersport gebieden, neemt u alstublieft winterbanden in plaats van all-seasonbanden!!

ANWB winterbanden test 2011
De ANWB maakt dit jaar in de winterbanden test, op basis van de testresultaten een vergelijking tussen winterbanden en vier-seizoenenbanden. Het blijkt uit de winterbandentest van 2011 dat winterbanden onder winterse omstandigheden beduidend beter presteren dan de vier-seizoenenband. Winterbanden zijn geschikt om over een besneeuwde bergpas te rijden, terwijl bij vier-seizoenenbanden in dat geval het gebruik van sneeuwkettingen veel eerder noodzakelijk zal zijn. Bij het wegrijden in de sneeuw of bij bochten blijkt uit de winterbanden test dat de winterband door meer grip op de weg beter te presteren dan de  vier-seizoenenband. Bij de remweg op sneeuw geeft de vier-seizoenenband weinig toe op de winterband.
De verschillen in de winterbanden test zijn verklaarbaar. Anders dan vier-seizoenenbanden beschikken winterbanden over een ander soort rubber en profiel dat ervoor zorgt dat zij optimaal presteren in het winterseizoen. De vier-seizoenenband is weliswaar in alle seizoenen te gebruiken, maar levert daardoor wel in op de best haalbare prestaties onder winterse omstandigheden in vergelijking met winterbanden.

Voor een overzicht van de winterbanden testresulaten klik je voor de maat: